منجی
منجی
منجی
موارد حق الناس:
1-حق الناس در امور مالی:
کم فروشی- رشوه خواری – ربا – غش در معامله – کلاهبرداری – خیانت در امانت - حق الناس ببار می آورد.
پیامبر(ص) فرمود: از رشوه گرفتن بپرهیزید زیرا کفر خالص است و رشوه دهنده بوی بهشت را استشمام نخواهد کرد.(بحار ج 101 ص275(ط بیروت)
غش(جنس مرغوب و نامرغوب را با هم مخلوط کردن و بجای مرغوب فروختن) و کلاهبرداری و هر گونه خیانت و تقلب در امر معاملات پشتوانه اقتصادی را متزلزل می کند.
خیانت زندگی را پریشان و آشفته می کند و برکتها را می برد و خشم خدا را غالب می کند.
امانت داری (در نعمتهای معنوی و مادی)؛ امام باقر (ع)فرمود: کسی که فرد غیر امین را امین بشمارد و امانت را به او بسپارد، مال خود را ضایع کرده و حجتی در برابر پروردگار ندارد.(وسایل الشیعه ج19 ص 88)
رباخواری؛امام باقر(ع) فرمود: خبیث ترین شغلها ربا خواری است (کافی ج9ص756) ربا یکی از اعمال غیر شرعی از مصادیق روشن حق الناس است.
2-آبروی مسلمان
آبروی مسلمان ؛ در حفظ و احترام به شخصیت مسلمانان است. بعد از ایمان چیزی گران تر از آبروی فرد مسلمان نیست.انسان حرمت دارد پس شخصیت او باید حفظ شود.
اهانت و کینه توزی ، غیبت ، تهمت ، باعث می شود که آبروی اشخاص در جامعه برود (توجه به فضای مجازی) بعضی چیزها گران بدست می آید ولی بسیار ارزان از دست می رود.
پیامبر(ص) فرمود: هرکس مؤمنی را آزار دهد مرا آذیت کرده است. (نهج الفصاحه ص773)
3- فاش ساختن راز
راز داری مهمترین صفت یک فرد مؤمن است.
امام علی(ع) فرمود: سینه آدم خردمند ، صندوقچه اسرار اوست.(نهج البلاغه صبحی صالح ص470)
عبد الله بن سنان می گوید؛ به امام صادق(ع) عرض کردم "عورةُ المؤمن علی المؤمن حرام" – عورت مؤمن بر مؤمن حرام است! حضرت فرمود: آری ، گفتم آیا مقصود عورت بدنی است ، فرمود: خیر ، بلکه منظور فاش ساختن راز اوست.(کافی ج 2 ص359)
4- بدگمانی
سوءظن به دیگران ریشه بسیاری از گناهان است که آثاری همچون تجسس و تهمت وو... در پی دارد و کسی که به دیگران بدبین است ، خواسته یا ناخواسته موجب آزار و اذیت و ضایع شدن حقوق آنان می گردد که این یک حق الناس است. یا ایّهَا الَّذِینَ آمَنُوا اجتَنِبُوا کَثیرا مِن الظَّنِّ إنَّ بَعضَ الظَّنِّ إثْمٌ و َلاتَجَسَّسُوا وَ لایَغْتَبْ بَعْضُکُمْ بَعْضاً (حجرات 12)
5-نگاه غضب آلود
اگر کسی بنده مؤمن خدا را بترساند ،هرچند با یک نگاه غضب آلود و خوفناک باشد ، یا او را کتک بزند ، گرفتار غضب الهی خواهد شد . اذیت رساندن به دیگران به هر روشی امری نا پسند و مذموم و گناهی بس بزرگ است.
نسخه قابل چاپ | ورود نوشته شده توسط فاطمه پور شفیع در 1397/05/06 ساعت 05:42:00 ب.ظ . دنبال کردن نظرات این نوشته از طریق RSS 2.0. |