معنای قرآنی نعیم:
- عبدالله بن نجيح گويد: به امام صادق - عليهالسلام - گفتم: معني فرمايش خدا: (ثم لتسئلن يومئذ عن النعيم) سوره تکاثرایه 8-«سپس در آن روز (همهي شما) از نعمتهائي که داشتهايد بازپرسي خواهيد شد»! چيست؟
فرمود: نعيم نعمتي است که خداوند براي شما از ولايت ما و حب محمد و آل محمد - صلي الله عليه و آله و سلم - ارزاني داشته است. .
حنان بن سدير از پدرش روايت ميکند که گفت: خدمت امام صادق - عليهالسلام - بودم، حضرت طعامي براي ما آورد و ما از آن خورديم، و مانند آن تا به آن زمان طعامي نخورده بودم، سپس حضرت به من فرمود: اي سدير؛ طعام ما را چگونه ديدي؟
عرض کردم: پدرم و مادرم فدايت شوند اي فرزند رسول خدا؛ مانند آن تا به حال نخورده بودم، و گمان هم نميکنم مانند آن بخورم.
سپس چشمان من پر از اشک شد و گريه کردم.
حضرت فرمود: چه چيزي تو را ميگرياند؟
عرض کردم: اي فرزند پيامبر؛ آيهاي در کتاب خدا است.
فرمود: آن آيه کدام است؟
عرض کردم: فرمايش خدا در کتابش: (ثم لتسئلن يومئذ عن النعيم) «سپس در آن روز (همهي شما) از نعمتهائي که داشتهايد بازپرسي خواهيد شد»!
حضرت خنديدند حتي دندانهاي مبارکشان آشکار شد سپس فرمود: اي سدير؛ از طعام پاکيزه و خوشمزه، و از لباس نرم، و از رائحهي خوشبو سؤال نميشود، بلکه اين اشياء براي ما خلق شده و ما براي آن خلق شدهايم، و براي اينکه در چهارچوب اطاعت خدا در آنها تصرف کنيم.
عرض کردم: پدرم و مادرم فدايت شوند اي پسر پيامبر؛ پس نعيم چيست؟
حضرت فرمود: محبت و مودت اميرالمؤمنين علي بن ابي طالب و خاندان او صلوات الله عليهم أجمعين است، خداوند در روز قيامت در ارتباط با آنها سؤال ميکند که چگونه اين نعمت را که به وسيلهي محبت علي و خاندانش - عليهمالسلام - بر شما ارزاني داشتم سپاسگزاري نموديد
تفسير فرات: 23، بحارالأنوار: ج 24 ص 58 ح 32